Άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων, σταθερό το δολάριο

( χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά )

  • Πηγαίνετε πίσω
  • All posts
    All posts|Currency Updates
    All posts|Currency Updates|International Trade
    All posts|In The News
    All posts|International Trade
    Blog
    Blog|Currency Updates
    Charities & NGOs
    Currency Updates
    Currency Updates|In The News
    Fraud
    Fraud
    In The News
    In The News|Press
    International Trade
    Press
    Weekly report
  • Latest

23 October 2023

Συντάχθηκε απο τον
Enrique Diaz – Alvarez

Chief Risk Officer, Ebury

Το δολάριο ΗΠΑ διαπραγματεύτηκε την περασμένη εβδομάδα σε ένα αρκετά στενό εύρος έναντι των περισσότερων νομισμάτων, καταλήγοντας ελαφρώς χαμηλότερα σε σύγκριση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά νομίσματα πλην της στερλίνας.

Ο
ι κινήσεις ήταν όλες μέτριες, αλλά είναι αξιοσημείωτο ότι για μία ακόμη εβδομάδα κατά την οποία αυξήθηκαν οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις ομολόγων στις ΗΠΑ το δολάριο απέτυχε και πάλι να ενισχυθεί σημαντικά. Αυτό υποδηλώνει ότι στα τρέχοντα επίπεδα, ήδη τιμολογείται για το δολάριο ένα πολύ θετικό σενάριο για την οικονομία των ΗΠΑ καθώς και υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι τοποθετήσεις των επενδυτών μαζί με τις γενικότερες πεποιθήσεις της αγοράς, μπορεί να περιορίσουν την περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ στο εξής.

Αυτήν την εβδομάδα, η προσοχή θα επικεντρωθεί στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα γίνει την Πέμπτη στην Αθήνα. Δεν αναμένονται αλλαγές στην πολιτική, επομένως οι αγορές θα εστιάσουν στο επικοινωνιακό ύφος. Στο μακροοικονομικό μέτωπο, στο επίκεντρο θα βρίσκονται όλοι οι σημαντικοί δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα στοιχεία για τις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο θα δημοσιοποιηθούν την Τρίτη. Τα στοιχεία για την Ευρώπη αναμένονται να είναι ζοφερά, σε αντίθεση με έναν πιο σταθερό τόνο στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, αργότερα μέσα στην εβδομάδα, αναμένουμε την έκθεση για τον πληθωριστικό Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών στις ΗΠΑ, που αποτελεί τον προτιμητέο δείκτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης στενά τις εξελίξεις στο Ισραήλ, αν και ο αντίκτυπος της κρίσης στις αγορές γενικά, και στα νομίσματα ειδικότερα, ήταν μέχρι στιγμής πολύ περιορισμένος.

Στερλίνα

Ο υψηλότερος του αναμενομένου πληθωρισμός και οι αδύναμες λιανικές πωλήσεις τον Σεπτέμβριο ήταν ανεπιθύμητα νέα για την Τράπεζα της Αγγλίας την περασμένη εβδομάδα. Ο πεισματικά υψηλός δομικός πληθωρισμός και μια ορισμένη απώλεια οικονομικής δυναμικής συνάδουν με τη στασιμότητα, ενώ οι πολύ υψηλές αυξήσεις μισθών αυξάνουν τον κίνδυνο δευτερογενών επιπτώσεων και παγίωσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό στα σημερινά υψηλά επίπεδα.

Ενώ η στερλίνα διαπραγματεύεται σε αναμφισβήτητα ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης, τα άτολμα επικοινωνιακά μηνύματα της Τράπεζας της Αγγλίας και η απροθυμία της για αύξηση των επιτοκίων μπορεί να καθυστερήσουν βραχυπρόθεσμα οποιοδήποτε ράλι.

Ευρώ

Η σταθεροποίηση των κινεζικών μακροοικονομικών στοιχείων θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει ένα θετικό φόντο για το κοινό νόμισμα, αλλά η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορεί να είναι άλλο ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Η ΕΚΤ πρέπει να αντιμετωπίσει αυτούς τους στασιμοπληθωριστικούς κινδύνους και την Πέμπτη αναμένουμε στη συνεδρίασή της να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της.

Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να ισορροπήσει σε μια λεπτή γραμμή, καθώς οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν ουσιαστικά αυξηθεί, αλλά ο δομικός πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός και η πτωτική του τάση παραμένει ιδιαίτερα ασταθής .

Δολάριο ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αποφεύγει την επίδραση της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων. Παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων του Αμερικανικού δημοσίου κινούνται σε επίπεδα άνω του 5% και τα επιτόκια ενυπόθηκων δανείων πάνω από το 8%, οι οικονομικές ειδήσεις συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά τις περισσότερες φορές.

Αυτή την εβδομάδα τα στοιχεία για το τριμηνιαίο ΑΕΠ αναμένονται να ανακοινωθούν πάνω από το 4% σε ετήσιοποιημένους όρους, κάτι που είναι συνεπές με την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 8%. Το χάσμα με τις οικονομίες πέρα από τον Ατλαντικό δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονο και το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό αυτό το χάσμα αντανακλάται ήδη τόσο στα υψηλά επίπεδα του δολαρίου όσο και στην πεποίθηση της αγοράς για περαιτέρω ανατίμησή του.

🔊 μείνετε ενημερωμένοι ακούγοντας το FX podcast μας 🔊

μοιράσου